6th Corinth Canal Paddle Crossing 2016 - Results

Μέχρι και ο καιρός φοβήθηκε και άλλαξε κάνοντας πίσω. Οι άνεμοι κόπασαν, η βροχή σταμάτησε και ο ήλιος βγήκε για να υποδεχθεί το 6th Corinth Canal Paddle Crossing και τα 330 κουπιά αθλητών με τετραπλά, διπλά, μονά καγιάκ και κάνοε, slalom, surfski, και φυσικά SUP (163) στον ανοιχτό αγώνα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κάνοε Καγιάκ, τον διάπλου της ιστορικής Διώρυγας Κορίνθου, τηνΚυριακή 30 Οκτωβρίου 2016.

Οι αριθμοί τρομάζουν. H εικόνα όμως, μάγεψε πρώτα τους τυχερούς που βρέθηκαν μέσα στο κανάλι αλλά ακόμη περισσότερο τους θεατές που βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο της ΑΕΔΙΚ στα Ίσθμια, στις γέφυρες, στα πρανή της Διώρυγας και σε όλο το μήκος της διαδρομής για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του συναρπαστικού αυτού αγώνα των 6.346 μέτρων από τα Ίσθμια στην Ποσειδωνία. Συνδέθηκαν έτσι και αυτοί με ένα κατασκευαστικό όνειρο 2300 ετών.

Ο τύραννος της Κορίνθου Περίανδρος κατασκεύασε το 602 π.X. την περίφημη Δίολκο, ένα πλακόστρωτο διάδρομο ντυμένο με ξύλα πάνω στον οποίο γλιστρούσαν τα πλοία της εποχής, αλειμμένα με λίπος, για να αποφύγουν το γύρο της Πελοποννήσου. Αιώνες αργότερα και μετά από προσπάθειες πολλών, όπως ο Καλιγούλας, ο Νέρωνας, ο Ηρώδης, οι Βυζαντινοί, οι Ενετοί, ο Καποδίστριας, ο Συγγρός, το κανάλι τελικά εγκαινιάστηκε στις 25 Ιουλίου 1893 από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Σωτηρόπουλο και σήμερα εξυπηρετεί 12.000 πλοία ετησίως και πάνω από 300 SUP κάνοε καγιάκ για τον μοναδικό αγώνα στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι επιτροπές στο πόδι πολλές ημέρες πριν, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα, το πρωί της 30ης Οκτωβρίου, για τον μεγαλύτερο ανοιχτό αγώνα όλων των αθλημάτων της Ε.Ο.Κ.-Κ. που έγινε ποτέ

Ο πανέμορφος κήπος της ΑΕΔΙΚ φιλοξένησε τη διοργάνωση με τις τέντες υποδοχής των επιτροπών και τα σκάφη των αθλητών, ενώ η διπλανή αμμώδης παραλία ήταν γεμάτη από τα σκάφη και τα trailer των συμμετεχόντων.

Η ημέρα μοναδική, η χαρά για τη συμμετοχή διάχυτη σε όλα τα πρόσωπα των αθλητών, η μουσική έδινε ρυθμό σε όλους, ενώ η αναμονή δημιουργούσε άγχος και ερωτήσεις.

Η πίεση αυξάνονταν συνέχεια, όσο η επιτροπή προσπαθούσε να φέρει σε πέρας τη διαδικασία ελέγχου και καταμέτρησης σκαφών όσων αθλητών συμμετείχαν στο 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μεσαίων αποστάσεων SUP της Ε.Ο.Κ.-Κ.

Μισή ώρα πριν την εκκίνηση δόθηκε άδεια για είσοδο στο νερό και προθέρμανση και τότε όλα πήραν μορφή. Ο μικρός κόλπος μπροστά από τον πύργο ελέγχου της ΑΕΔΙΚ γέμισε με σκάφη και χρώματα, προϊδεάζοντας τους θεατές για το τι θα συμβεί σε λίγο.

Ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα, ενημέρωση αθλητών, με τους περισσότερους να είναι ακόμη μέσα στο νερό, μαγεμένοι μπροστά στο ανοιχτό κανάλι να μη δείχνουν διάθεση να βγουν για να ενημερωθούν, ανυπομονώντας για την εκκίνηση.

 

Τελευταίες οδηγίες στα πληρώματα των σκαφών διάσωσης και στους ναυαγοσώστες, που εισέρχονται πρώτοι στο κανάλι.

Οι διαιτητές παίρνουν και αυτοί τις θέσεις τους και ακολουθούν όλοι οι αθλητές που προσπαθούν να πάνε στο σωστό σημείο ανάλογα με την κατηγορία τους στον περιορισμένο χώρο εκκίνησης. Οι πολλές συμμετοχές δυσκολεύουν τη διαδικασία, αλλά όλοι ανεξαιρέτως ακολουθούν τις οδηγίες. Οι δύο πρώτες σημαδούρες οριοθετούν την γραμμή εκκίνησης ενώ 50 μέτρα πιο πίσω δύο άλλες σημαδούρες ορίζουν τη γραμμή προετοιμασίας.

Η κυκλοφορία στο κανάλι έχει διακοπεί, οι δύο γέφυρες στα Ίσθμια και στην Ποσειδωνία έχουν βυθιστεί και στη γραμμή εκκίνησης ένα τετραπλό καγιάκ του Ν.Α.Σ. θα ανοίξει τη μεγαλύτερη γιορτή που έγινε ποτέ, το “Corinth Canal Paddle Crossing 2016”.

 

Η διαιτητής κ. Καλομπράτσου δίνει με πυροβολισμό την πανηγυρική εκκίνηση και η γιορτή αρχίζει. Οι αθλητές ανά κατηγορία προωθούνται από τη γραμμή προετοιμασίας στη γραμμή εκκίνησης κάθε 2 λεπτά. Μετά το πρώτο τετραπλό καγιάκ, ακολουθούν τα διπλά, τα μονά, τα slalom, τα surfski, τα SUP 14’0”, τα SUP 12’6”, τα SUP Surf και τέλος όλα τα τουριστικά καγιάκ που ήρθαν για να συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή.

Το συνωστισμένο πλήθος στο μόλο και εκατέρωθεν της διώρυγας επευφημεί και παροτρύνει τους συμμετέχοντες για την προσπάθειά τους ενώ τα συναισθήματα στα πρόσωπα των αθλητών είναι εμφανή και συγκεχυμένα. Χαρά, άγχος, φόβος και αδημονία.

 

Η στιγμή φτάνει για την εκκίνηση των SUP 14’0”, Οι αθλητές και οι αθλήτριες της κατηγορίας προωθούνται από τη γραμμή προετοιμασίας στη γραμμή εκκίνησης και με το χαρακτηριστικό ήχο σηκώνονται σαν ελατήρια πάνω στα σκάφη τους, αρχίζοντας να κωπηλατούν δυνατά για να βγουν μπροστά και να αποφύγουν τα απόνερα των υπολοίπων αθλητών. Συρίγος, Κουμουδίου, Βασιλείου, Καλατζάκης, Ανδρεόπουλος άρχισαν να ξεκαθαρίζουν τις θέσεις τους με τους υπόλοιπους να ακολουθούν και να προσπαθούν να μείνουν κοντά στα μπροστινά γκρουπ.

Σειρά εκκίνησης για τα SUP 12’6” και τους Δούκα, Κλεινάκη, Γιγίνη, Bullant, Τούντα να φεύγουν δυνατά.

Τελευταίοι πήραν εκκίνηση τα SUP της κατηγορίας SURF, KIDS και οι Νεανίδες με τους Μαυρομμάτη, Κοσμαδάκη και Σουκούλη να προηγούνται από την αρχή και να ξεκαθαρίζουν τη θέση τους.

Το κανάλι πλέον έχει γεμίσει με σκάφη και αθλητές, που με το πορτοκαλί έντονο χρώμα του Lycra τους έκαναν το θέαμα από τις γέφυρες εντυπωσιακό.

Οι εικόνες μέσα στο κανάλι δεν περιγράφονται με λόγια. Εκεί που κωπηλατείς με το ρυθμό σου, ξαφνικά να σε προσπερνάει ένα καγιάκ, ή ένα γρήγορο SUP 12’6”, να προσπερνάς ένα καγιάκ slalom, ή να σε προσπερνούν ωκεανικά και εκεί που νομίζεις ότι είσαι μόνος, να βλέπεις έναν διασώστη της Μετάβασης με το καγιάκ του σε μια εσοχή ενός βράχου να σε παρακολουθεί για λόγους ασφαλείας.

Έτσι ανακατεμένοι αλλά άνετα και ευχάριστα φτάνουμε τη γέφυρα της Ποσειδωνίας, όπου οι θεατές που χειροκροτούν και ενθαρρύνουν τους αθλητές στα τελευταία δύσκολα μέτρα της κούρσας, είναι πραγματικά πολλοί.

Ο Ζάχος Κουμουδίου 100 μέτρα πριν τη γέφυρα της Ποσειδωνίας, κάνει την επίθεσή του από δεξιά στον προπορευόμενο Νίκο Συρίγο. Και οι δύο 16χρονοι συναθλητές και φίλοι μάχονται κουπιά με κουπιά για το ποιος τελικά θα καταφέρει να φτάσει πρώτος στη στεριά και να περάσει με το κουπί στο χέρι κάτω από την αψίδα του Red Bull. Εκεί ο Ζάχος Κουμουδίου (Naish) από την Κύπρο με τη σωστή επιλογή να πάρει την εσωτερική γραμμή καταφέρνει να βγει πρώτος και να πάρει τη νίκη, ακολουθούμενος από τον Νίκο Συρίγο (Naish) και λίγο πιο πίσω από τον 14χρονο Αλέξανδρο Βασιλείου (Naish) επίσης από την Κύπρο.

 

Στα 12’6’’ ο 16χρονος Φαίδων Δούκας (Naish) περνάει πρώτος τη γραμμή τερματισμού, ακολουθούμενος από τον Γιώργο Γιγίνη (Naish) και λίγο πιο πίσω τον Christopher Bullant (Naish) από την Κύπρο.

Η πρώτη γυναίκα που τερματίζει είναι η Κωνσταντίνα Κονταρίνη (Naish) στα 14’0’’ ακολουθούμενη από την Ηλιάνα Λακαφώση (Starboard) και την Βιργινία Εθνοπούλου (Naish). Στα 12’6” πρώτη περνάει τη γραμμή τερματισμού η Κύπρια Φωτεινή Χατζημηνά (Naish) ακολουθουμενη από τηνΓεροντή Ελένη (Fanatic).

Στην κατηγορία SURF, ο Γιώργος Κοσμαδάκης (Naish) έκανε την ανατροπή για πρώτη φορά στους αγώνες του πρωταθλήματος αφήνοντας δεύτερο τον Μάνο Μαυρομμάτη (NSP) και τρίτο τονΔημήτρη Σουκούλη (Starfish).

Σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες οι μάχες που δόθηκαν ήταν δυνατές, με συνεχείς επιθέσεις, αλλαγές και ανακατατάξεις στις θέσεις τερματισμού, με την Μυρτώ Ανδρονή (Naish) να κερδίζει στις νεάνιδες και τον Πέτρο Κονταρίνη (Naish) στα παιδιά.

Επιστροφή στα Ίσθμια και αναπλήρωση της χαμένης ενέργειας στον πλούσιο μπουφέ της διοργάνωσης σε αναμονή των αποτελεσμάτων από την επιτροπή.

 

Η ημέρα έκλεισε με τις απονομές, αρχικά του επίσημου Πανελληνίου Πρωταθλήματος SUP, από τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Κ.-Κ. κ.Αντώνιο Νικολόπουλο, στη συνέχεια με αυτές του Corinth Canal Paddle Crossing και τέλος του 6th Hellenic SUP CUP 2016 από το Δήμαρχο Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων κ.Γκιώνη και από τη Πρόεδρο ΔΣ της ΑΕΔΙΚ κ.Ελένη Σακισλή.

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στο “Corinth Canal Paddle Crossing” και ιδιαίτερα αυτούς που ταξίδεψαν από την Κύπρο, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Σλοβενία για να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Ευχαριστούμε την ΑΕΔΙΚ που για έκτη συνεχόμενη χρονιά συμπαρίσταται στην προσπάθεια που αναδεικνύει τον αθλητισμό και τη χώρα μας εντός και εκτός Ελλάδας.

 

Συνολικά αποτελέσματα Αγώνα Ισθμού:

results corinth 2016

Συνολικά αποτελέσματα Αγώνα Ισθμού ανά κατηγορία:

results corinth category 2016

Συνολικά αποτελέσματα Πρωταθλήματος - Ranking List:

hellenic sup cup 2016 ranking final